fbpx

 Montessori Eğitimi Nedir?

MONTESSORİ UZMANLIK VE EĞİTMENLİK 510x510 2

Montessori Eğitimi; Çocuğun bireysel becerileri ve ilgi alanlarına uygun şekilde, her çocuğun farklı öğrenme hızına sahip olduğunu kabul eder. Özgür eğitim modelidir.

Montessori Eğitiminin Ortaya Çıkış Serüveni

İtalya’nın ilk kadın doktoru, pedagog ve antropoloji profesörü Maria Montessori (1870-1952) yüzyılın başlarında  her bir çocuğun bireyselliğine azami ölçüde uyan bir pedagoji geliştirir. Bu, çocuğun bireysel becerilerine ve ilgi alanlarına, bireysel öğrenme hızına ve karakter özelliklerine uygun bir pedagojidir.

1899’da Roma’da zeka geriliği olan tüm çocukların yollandığı yeni orthophrenic okulunda yöneticiliği sırasında zihinsel eksikliğin sıklıkla pedagojik bir problem olduğuna hüküm verir.

Zihinsel engellilerin eğitimi konusunda aradığı bilgileri Itard ve Séguin’in çalışmalarında bulur ve bu yöntemleri temel alarak kendi yöntemini geliştirir. Eğittiği bir grup engelli çocuk devlet yeterlilik sınavlarında normallere yakın bir başarı gösterir.

Herkes bu başarıdan dolayı mutludur. Dr. Montessori bundan o kadar etkilenir ki zeka seviyeleri normal olan çocukların nasıl olup da engelli çocuklarla karıştırılacak kadar istikrarsız olabileceklerini anlamaya çalışır.

Maria Montessori 1907 yılında ilk çocuk evi “Casa dei Bambini”de engelli olmayan çocuklarla çalışmalarında yaptığı gözlemlerde çocukların nelerden hoşlandıklarını ve nelerden hoşlanmadıklarını saptar.

Maria Montessorinin Yaklaşımı

Maria Montessori çocukların; ödüllerden, cezalardan, yetişkin tarafından programlanmış eğitimden, oyuncaklardan, şekerlemelerden, öğretmen masalarından, toplu derslerden hoşlanmadıklarını; özgür seçimden, hatalarını kendilerinin denetiminden, hareket etmekten, sessizlikten hoşlandıkları gözlemlenmiştir.

Sosyal ilişkileri kendileri tarafından kurulmasından, çevrenin düzenli ve temiz olmasından hoşlanır. Ayrıca özgür faaliyete dayalı bir disiplinden, kitapsız okuma ve yazmadan, alıştırmaların tekrarından hoşlandıklarını gözlemledi.

Eğitim sistemini çocuktan yola çıkarak kurdu. Başka eğitim sistemleriyle karşılaştırıldığında çocuklara sağlanan olanaklar sayesinde, kendi seçimlerinin eğitimcinin onları isteklendirmesinin yerine geçtiği kendi eylemleri sonucu hataların denetlenebildiği bir eğitim sistemidir. Montessori eğitimi temelde kişiliğin oluşumu üzerinde durmaktadır. Maria Montessori bunu açıkça şu şekilde ifade etmektedir: “Eğitimde metot değil, insan kişiliği göz önüne alınmalıdır. ”

Maria Montessori “Eğitim öğretmenlerin çocuklara sözcüklerle anlattıklarıyla değil, çocukların fiziksel ve sosyal çevrede geçirdikleri yaşantılarla gerçekleşir.” cümlesi ile montessori felsefesini açıklar.

 

Montessori Eğitmenlik Eğitimi Sertifika Programına Katılmak için Hemen Ara… +90 535 476 37 12 ya da linke tıklayınız.

 

Montessori Uzmanlık ve Eğitmenlik Eğitimi

  1. nida karataş diyor ki:

    Sizden Montessori Eğitimi almıştım çocuklarıma daha faydalı bir ebeveyn olabilmek adına… Çok fazla kazanımlar elde ettik, herşey için teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir