fbpx

Montessori’nin Çocuğa Bakış Açısı

MONTESSORİ EĞİTMEN EĞİTİMİ 80 SAAT 510x510 1

Montessori hareketinin temelinde çocukların davranışlarını gözleme, sonuçlarına göre değişik uygulamalar tasarlama ve hayata geçirme gelmektedir. İlk olarak çocukların yönelimleri tespit edilir ve bu yönelimlere göre çalışmalar yapılmaktadır.  Bu çalışmalar bittikçe ve kendi yapabildikleri sürelerde tamamlayıp tekrarları yapıldıktan sonra yine kendi belirledikleri yapmak istedikleri işler ile devam ederler.  Bu çalışmalar belirli aşamalara göre yapıldığından her çalışma bir öncekinden bir üst düzeydedir.

Siz çocuğu nasıl kabul ederseniz çocuk o yönde eğitilir. Bu yüzden çocuğa bakış açısı çok önemlidir. Monressori eğitiminde de çocuğa bakış açısı büyük önem taşır. Montessorie eğitiminde çocuğa bakışı maddelersek ortaya şunlar çıkar.

Madde 1 :

Çocuk bir bilgindir ve bir kaşiftir. Çünkü onlar sıfırdan yürümeyi konuşmayı hissetmeyi öğreniyorlar. Hayatta neden-sonuç ilişkisini çözümlüyor gerçek ve hayali ayırt etmeyi öğreniyorlar.

Madde 2 :

Çocuklarımız bizlerden farklıdır. Onların bir yetişkin gibi davranmasını beklemeyin. Onlar bir iş yaparken bir amaç doğrultusunda çalışmazlar. Çocuklara bir iş yaparken müdahele etmeyin. Unutmayın ki ” yararı olmayan her yardım gelişimi engeller”. Bunu aklımızdan çıkarmayalım ve sabır göstererek onun yaptığı işi tamamlamasını beklemeliyiz.

Madde 3 :

Çocuklarınıza aşırı titiz ve normalden fazla korumacı davranmayınız. Onların kendi başlarına birşeyler yapabileceğini göstermelerine izin verin. İlerki hayatında sorunlu bir kişilik davranışı göstermesinin altında gelişimini tamamlayamamış, büyümesi engellenmiş bir çocuk olabileceğini unutmayın. Asla çocuklara kabakuvvet uygulanmamalı ve sakin bir şekilde tatlı bir dille anlatılarak yönlendirilmeli.

Madde 4 :

Çocukların öğrenmesi tamamen duyusaldır. Çocuklarda zihnin yanında diğer duyu organları ilede tanır öğrenir. Koklamak, dokunmak ya da duymak onun zihinsel gelişimiyle beraber öğrenmesini sağlar. Bu nedenle Montessorie eğitim evlerinde çocukların boyunda mobilyalar bulunmaktadır. Bu şekilde çocuklar hareket etmeye teşvik edilmiş olur.

Madde 5:

Çocukların büyürken belli büyüme aşamalarını gerçekleştirirler. Dile duyarlılık döneminde duydukları herşeyi hafızasına alırlar. 2-3 yaş düzene duyarlılık dönemidir. Bu dönemde kendini inşaya başlarlar ve duyu organlarının hassaslaşması dönemidir. Bu dönemden 4 yaşa kadar ki dönem artık okuma ve yazma öğrenmeyi teşvik eden dönemdir.

Madde 6:

Çocukları eğitimi başından itibaren dengeli bir şekilde ilerlemelidir. Başta yaşananlar daha sonra kazanılan davranışların temelini oluşturur. Baştaki olumsuzluklar ilerde çocukta anlama ve davranma bozukluğu yaratır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir