fbpx

Stem Eğitiminin Çocuklara Kazanımı

stem formatorluk egitimi

Stem Eğitiminin Çocuklara Kazanımı Çocuklar daha okul öncesinde iken kendilerine farklı meslekleri örnek alıyor. Bunu, gördükleri bir kıyafet veya izledikleri bir çizgi filmden etkilenerek yapıyorlar. Peki çocuklar doğru rol modelleri nasıl seçecek?
Dört yaşında hazırlık sınıfında okuyan Kuzey, 9 yaşında ilköğretimdeki Zeynep, 15 yaşında liseye başlayan Melih farklı yetenekler kazanması için aileleri tarafından farklı kurslara gönderiliyor. Çocukların oyuncakları, eğlence anlayışları, hayata bakışları hızla değişiyor. Çocuklar akıllı telefon, tablet ve bilgisayarla çok erken yaşlarda tanışıyor.
Ancak aile bu araçları nasıl kullanacaklarına dair çocuklarına hiçbir eğitim vermezken yeni alışkanlıklarında nasıl rehberlik yapacaklarını da bilemiyorlar. Çocukları üretken ve bilimsel becerilerle donatmak için yeni bir yaklaşımla hareket etmek şart.
Oysa aileler en çok çocuklarının geleceği için önemli harcamalar yapmayı göze alıyor. Çocuğunun geleceği için önemli fedakarlık yapan ailelerin sayısı hiç de az değil. Eğitimde okul öncesi hazırlıktan üniversite eğitimine kadar çocuklar için STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) yani fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik odaklı yeni bir yaklaşım gelişiyor.

Stem Eğitimi 

STEM E SANAT DA EKLENDİ Şimdi bunlara +A (Art) sanat başlığı da eklendi. Yani çocukların temel bilimsel eğitime açık olmasının yanında yetenekler kazanması da önem taşıyor. Yeni çağın çocukları kodlama, robotik, 3 boyutlu yazıcılar, nano teknoloji, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi konularda önemli eğitimler alıyor.
STEM+A eğitimi için sivil toplum ve eğitim kurumları farklı projeler yürütüyor. Büyük bilim insanı Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın girişimiyle Harriet Fulbright Enstitüsü tarafından başlatılan, kız çocuklarının fen ve matematik eğitimini destekleyerek üniversite ve iş yaşamına kazandırmayı amaçlayan ‘Aziz Sancar Kız Çocukları için STEM’ projesi özellikle kız çocuklarının eğitiminde farklılık yaratmayı hedefliyor. Yine TÜSİAD’ın öncelikli konuları arasında STEM yaklaşımının desteklenmesi yer alıyor. Bunun için sanayi kuruluşları ile eğitim kurumlarının iş birliği öngörülüyor.
Ayrıca çocuklara STEM eğitim kitlerinin dağıtılması, çocukların bilim, teknoloji, matematik ve sanat gibi konularda desteklenmesi hedefleniyor. Çocukların yaşadıkları yerde mühendislik projelerini görmesi, sanayi kuruluşlarını ziyaret etmesi de önem taşıyor.
Ayrıca okul öncesi çocuklar için özel animasyon filmlerinin hazırlanması planlanıyor. Çünkü YouTube kanalları çocukların eğitiminin bir parçası haline geldi.

Uygulamaları seçerken dikkat

Akıllı telefon ve tabletlerin çocukların elinde doğru bir eğitim aracına dönüşmesi için STEM eğitimini destekleyen uygulamalara öncelik vermekte fayda var. Eğer bu cihazları doğru uygulamalar vererek çocuğunuza veriyorsanız, sonuç daha farklı oluyor. Çocuklar eğlenirken bile bilimsel eğitim alabiliyor. Yine YouTube gibi video deryasında çocuğunuzu karşısına çıkacak algoritmalara bırakmayın. Önce onun adına bir hesap oluşturun. Böylece çocuğunuz doğal yaş sınırlamasına göre kanallara abone olabilir. Siz yine de çocuğunuza rehberlik yapmayı unutmayın.

STEM destekli 4 uygulama

Swift uygulamasıyla kodlama öğrenebilir. 6 yaşındaki çocuklar bile kodlama öğrenebiliyor.
2. Noticing uygulamasıyla çocuğunuz fizik ve bilimin temelleri konusunda iPad uygulamasıyla farklı şeyler öğrenebiliyor. (noticing.nysci.org)
3. Simple Rockets uygulaması geleceğin bilim insanı çocuklar için harika bir oyun.
4. The Robot Factory robotları merak etmeyen çocukların olmadığını bize gösteriyor. App Store üzerinden indirerek çocuğunuza kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Stem Eğitimi Sertifika Programına Katılmak İçin Hemen Ara… +90 535 476 37 12 ya da linke tıklayınız.

STEM Eğitmen Eğitimi Sertifikası

  1. sultan çukurkuz diyor ki:

    Çocuğuma kazanımı birebir yaşadım. Bilgilendirici bir eğitim içeriği hazırlamışsınız.Çok teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir